Petir pozvala Europsku komisiju na hitno uvođenje kriznog programa za mljekarski sektor

Objavio 9. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS) upozorila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj u utorak, 6. listopada u Strasbourgu na alarmantno stanje u mljekarskom sektoru koje je u Hrvatskoj rezultiralo propašću 1200 malih proizvođača mlijeka u prva četiri mjeseca ove godine, a proizvodnja mlijeka je pala za 5%, te je pozvala Europsku komisiju da provede reviziju “mliječnog paketa” i uvede krizni program za mljekarski sektor.

Zabrinuta za proizvođače mlijeka, zastupnica Petir je zatražila od Europske komisije da im se pomogne. “Sektor mljekarstva najosjetljiviji je sektor u poljoprivredi i zaslužuje posebnu pažnju, a dosadašnje mjere samo su kap u moru i nisu dale željene rezultate”, pojasnila je apelirajući na Europsku komisiju da hitno poduzme potrebne korake kako bi se posljedice krize koja je zahvatila mljekare i mljekarski sektor u cijeloj Europskoj uniji ublažile.

Zastupnica Petir uključila se u parlamentarnu raspravu o Izvješću o prijedlogu direktive o usklađivanju zakonodavstava država članica koja se odnose na kazeine i kazeinate namijenjene za prehranu ljudi. Kazeini i kazeinati tvari su koje se dobivaju tehnološkim postupcima iz mlijeka. “Široka primjena tih tvari u industriji, a posebice prehrambenoj, predstavlja vrijedne proizvode u proizvodnom lancu sektora mlijeka, koji su potom kao sirovine namijenjeni za daljnju uporabu u drugim industrijama”, pojasnila je pritom zastupnica Petir.

Podržavajući usklađivanje europske prakse sa standardima koji se primjenjuju na svjetskoj razini, Petir je istaknula kako će uvođenjem ove Direktive europski kazeini i kazeinati biti istih karakteristika kao i oni u drugim zemalja svijeta što je značajno za industrijsku proizvodnju u smislu sigurnosti izvora i stabilnosti dobave sirovina.

Petir je podsjetila kako različite karakteristike sirovina utječu na tehnološke procese proizvodnje te u konačnici i na kvalitetu završnog proizvoda, a industrija preferira sirovine koje imaju slične karakteristike jer ne zahtijevaju prilagodbu procesa ovisno o dobavljaču sirovine, a time i nove troškove koje onda na kraju plaćaju potrošači. “S obzirom na uklanjanje dosadašnjih razlika u sadržaju vlage i maksimalnom sadržaju mliječnih masti u jestivim kazeinima, očekujem da će ova promjena učiniti te europske proizvode konkurentnijima na svjetskom tržištu”, zaključila je Petir.

 

Ostavi komentar