Čestitamo Vam Dan hrvatske neovisnosti!

Objavio 8. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

Iako opterećeni krizom i negativnim gospodarskim trendovima, hrvatski građani danas uživaju u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj nastaloj na čvrstim temeljima i zahvalni hrvatskim braniteljima koji su svoj život trajno ugradili u temelje suverene države. Iskazujući duboko poštovanje i tugu zbog žrtava izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu s zamjenikom župana Davorom Vlaovićem, položili su vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu u znak sjećanja na sve poginule i smrtno stradale u borbi za samostalnu, suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Obljetnice i blagdani : Uz praznik Dan neovisnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće

Svim građanima Republike Hrvatske, a posebice Slavonije koja je podnijela ogromnu žrtvu i dala veliki doprinos u činu borbe za slobodu i neovisnost, HSS V. Izborne jedinice čestita Vam Dan hrvatske neovisnosti. 

Ostavi komentar