Svim učiteljima čestitamo Svjetski dan učitelja!

Objavio 5. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže kako je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Učitelj je puno više od zvanja. Bez nastavnika, učitelja i odgojitelja nema budućnosti hrvatske prosvjete i hrvatske budućnosti uopće. No, bez obzira na veliku odgovornost i utjecaj na razvoj i odgoj svakog pojedinca, učiteljska profesija danas je u Hrvatskoj marginalizirana i degradirana materijalno i statusno.  Vjerujemo kako će zaposleni u obrazovnom sustavu vratiti zasluženi status u društvu i izboriti se za svoja prava, u čemu im dajemo nesebičnu potporu. Stoga koristimo ovu prigodu da svim učiteljima čestitamo njihov dan!

Ostavi komentar