Ministre Lorencin zašto ste zaboravili Slavoniju?

Objavio 27. rujna 2015. Nekategorizirano Nema komentara

27. rujna – Svjetski dan turizma. Jedna od definicija govori kako je ruralni turizam značajan čimbenik u aktivaciji i održavanju ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju te pomaže razvoju ruralnih krajeva na osnovu održivog razvoja te se s pravom može nazvati budućnošću svjetskog turizma.
Uloga i zadatak Ministarstva turizma je ravnomjerno ulagati u turističke potencijale cijele Republike Hrvatske, posjetiti turistička gospodarstva, saslušati probleme turističkih obiteljskih gospodarstva i aktivno ih rješavati.
Slavonija je turistička destinacija koja može ponuditi zanimljive sadržaje kao što su zaštićene i očuvana područja ili bogato kulturno nasljeđe. Slavonija ovog trenutka ne može ugostiti veliki broj zainteresiranih turista jer nedostaju kapaciteti. 

Ministre Lorencin, znate li kako je Slavonija  s Baranjom, unatoč ogromnom potencijalu i resursima jedna je od najnerazvijenijih regija u Hrvatskoj i jedna od najnerazvijenijih regija Europe. S prosječnom stopom od 30 % posto nezaposlenih bruto društveni proizvod popunjava sa skromnih 13%. U posljednjih nekoliko godina u privatnom sektoru izgubljeno je oko 30.000 radnih mjesta, a stalno se smanjuje i broj stanovnika. Razlozi su kontinuirani pad nataliteta i povećana migracija stanovništva. Mladi i radno aktivni ljudi odlaze u razvijenije krajeve ili inozemstvo. U Slavoniji i Baranji nedostaju razvojne ustanove,strategije, educirani ljudski resursi i istraživački instituti. Želi li se nadoknaditi raskorak s ostatkom zemlje, potrebno je uložiti u istraživanja i razvoj pa tako i turistički. Uz odličnu prometnu povezanost, prednosti su tradicija, povijest, kultura, plodna ravnica, obilje vodnog blaga. Veliki je potencijal je i u ekološkoj proizvodnji hrane. Stoga bi  jedan od ciljeva u budućnosti trebao biti brendiranje proizvoda i regije. Postane li Slavonija i Baranja u budućnosti brzorastuća regija atraktivna inozemnim investitorima, regija bi mogla zadržati obrazovane kadrove i privući nova ulaganja , a potom se razvijati u željenom smjeru. Turizam se tu nameće kao područje kroz koje se tržištu može ponuditi gotovo sve od zraka, vode, hrane, kulture, povijesti do novih razvojnih oblika turizma.  Brendiranje nije brz, jeftin i lak posao i proces, i zahtijeva puno znanja, ulaganja i istraživanja. 

Zato iz Hrvatske seljačke stranke pozivamo ministra Lorencina da pogleda zemljopisnu kartu Republike Hrvatske , onaj dio između Save, Drave i Dunava je Slavonija koju treba zamijetiti, posjetiti, ne treba ju darivati treba joj dati dio sredstava namijenjenih kontinentalnom turizmu koji joj pripada. Zašto ostali dobivaju, a Slavonija i Baranja ne?

Ostavi komentar