Davor Vlaović (HSS): „Unatoč inertnosti Vlade RH, preuzeli smo inicijativu i gospodarstvo BPŽ polako oporavljamo!“

Objavio 22. rujna 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Tijekom održane sjednice Županijske skupštine usvojena su izvješća utvrđena dnevnim redom, između ostalog predočena je i Analiza poslovanja gospodarstva Brodsko-posavske županije u 2014. godini s dostupnim pokazateljima za 2015.

Oporba je nakon oštre kritike zatražila odgovore na brojna pitanja, a između ostalog i što je učinjeno na području Brodsko-posavske županije po pitanju investicija, zapošljavanja i novih projekata.

Odgovorio je Davor Vlaović, zamjenik župana za gospodarstvo i predsjednik ŽO HSS-a, rekavši kako je Županija učinila i više nego što je mogla, uslijed otežavajućih okolnosti zbog neodgovornosti  koja dolazi s državne razine, što se izravno odrazilo na nedonošenje nove Županijske razvojne strategije. Ona već postojeća donešena je 2007. i višekratno je produljivana do 2015. Takva situacija, smatra Vlaović uvelike otežava bilo kakva dugoročna planiranja.  Naime, Županijske razvojna strategija temelji se na Strategiji regionalnog razvoja RH za razdoblje do 2020.godine.

Davor Vlaović (HSS) naglašava kako su u našoj županiji ipak ostvareni značajni pomaci i iskoraci u smislu poboljšanja investicijskog ozračja i zapošljavanja. Dokaz tome je  Industrijski park u Novoj Gradiški koji privlači sve veći broj tzv.“velikih ulagača“ poput Atlantic grupe, koja je u nove ne pogone uložila 120 milijuna kuna i zaposlila 50 ljudi. Isto tako na isto područje uložila je i tvrtka Klimaoprema d.d. iz Samobora,  a ta investicija teška je 37 milijuna kuna. Kao pozitivne pomake Vlaović naglašava i Industrijsku zonu u Slavonskom Brodu u koju uskoro dolazi i austrijska tvrtka Boxmark Leather, koja u svojim proizvodnim pogonima diljem Europe i svijeta proizvodi visokokvalitetne kožne presvlake za automobilsku i avio- industriju, a u Sl. Brodu zaposlit će oko 200 radnika.

Bez obzira što se Županijska razvojna strategija (ŽRS), kao temeljni  planski dokument za planiranje održivog društveno-gospodarskog razvoja svake županije još uvijek temelji na staroj platformi, jer Vlada RH kasni s temeljnim dokumentom, s investicijama i zapošljavanjem u Brodsko-posavskoj županiji se nastavlja, što samo dokazuje kako dugoročna vizija razvoja na lokalnoj razini postoji.

“Oslanjajući se na vlastite procjene i potencijal, Županija je i ove godine odlučila potporama pomoći male i srednje poduzetnike, inovatore, a otvoreno je i 113 novih radnih mjesta. Iako je proračun vrlo ograničen za takve potpore mi smo ipak osigurali sredstva, jer ti ljudi su temelj na kojemu trebamo graditi zdravu gospodarsku sliku Županije, a u konačnici i cijele države– dodaje Vlaović. Porast investicija od 616 milijuna kuna u dugotrajnu imovinu poduzetnika svakako je pozitivna stvar. Zaustavljen je i pad nezaposlenosti i zabilježen blagi rast zaposlenosti od 0,8%. Ono što najviše veseli je porast investicija, a mi ćemo bez obzira na Vladinu inertnost i dalje raditi na specifičnim ciljevima budućih performansi gospodarskog razvoja Županije.”- poručuje Davor Vlaović.

Ostavi komentar